بازی های کلاسی
در زندگی های الکترونیکی و پر مشغله امروزی، فراموش کردن ارزش بازی های کلاسی کودکانه بسیار ساده است. افراد اغلب تصور میکنند که بازیها استفاده خوبی از زمان نیستند و در عوض باید اطلاعات درست را به کودکان منتقل کرد. در صورتی که مطابق نظر پزشکان و مربیان این تصور اشتباه است. بازیها مهارت و توانایی فکری کودکان را توسعه داده و در آینده آنها تأثیر زیادی دارد. در واقع با بازی های کلاسی، کودکان در هر سنی، مشارکت و یادگیری کودکان را قویتر میکند. بازی ها برای یادگیری در هر مرحله ای از رشد مفید اند، اما شاید بتوان گفت که در اوایل دوران کودکی بسیار ضروریاند.
آنچه در این مطلب خواهید خواند
بازیهای کلاسی چیست؟
بین کلاسها و در زمان استراحت، بیشتر بچهها یک یا چند فعالیت فوق برنامه مانند بازی های کلاسی انجام میدهند. این بازی ها و برنامههای کلاسی به کودکان اجازه میدهد تا علایق خود را خارج از برنامه درسی دنبال کنند. این بازی های کلاسی جذاب میتواند زمینه ساز علایقی مانند ورزش، هنر، فناوری و… در کودکان شود. بازی های کلاسی به کودکان این امکان را میدهد که هر چه بلد نیستند را تمرین کنند، همچنین به آنها اجازه میدهد تا آموختههای خود را از طریق آزمون و خطا آزمایش کرده و برای مشکلات خود راه حل مناسب پیدا کنند و مطابق با بهترین استراتژی ها پیش بروند. تمام این موارد در نهایت منجر به افزایش مهارت و اعتماد در کودکان میشود.
یادگیری که فرآیند ضروری و مهم است، اما این به این معنا نیست که کودکان نباید حین یادگیری سرگرم شوند و از آن لذت ببرند. در واقع انجام بازی های کلاسی دبستانه به کودکان کمک میکند تا در آرامش و فعالیت مغز و ذهن، یادگیری و انگیزه افزایش یابد. شاید برخی افراد بازی ها را اتلاف وقت تلقی کنند، اما بر خلاف این نظر، بازی های کلاسی میتوانند از طریق ایجاد رقابت سبک و افزایش سطح انرژی، تمرکز کودکان را در یادگیری افزایش دهند.
فواید بازی های کلاسی چیست؟
ممکن است فکر کنید که آیا فعالیتهای فوق برنامه مانند انجام بازی های کلاسی کودکانه ارزش صرف وقت و هزینه دارد یا خیر؟ در واقع شواهد زیادی نشان دهنده این است که بازی های کلاسی، مهارتهای اجتماعی و تحصیلی کودکان را تقویت میکند و اشتیاق کودکان را برای انتخاب شغل آینده افزایش میدهد. بسته به اینکه چه نوع از بازی های کلاسی برای کودکان در نظر گرفته میشود و دارای چه ماهیت فیزیکی، فکری و خلاقیتی باشد، میتواند باعث رشد کودک در زمینههای مختلف میشود. به طور کلی تحقیقات نشان داده است که فعالیت های مانند بازی های کلاسی کودکانه میتواند:
- به بچههای فرصت پیداکردن دوست های صمیمی در محیطی که در آن قرار دارند میدهد.
- فعالیت تیمی ایجاد کرده و مهارت حل مسئله در کودکان را افزایش میدهد.
- به کودکان کمک میکند تا نظم عاطفی پیدا کنند.
- به تقویت عملکرد تحصیلی کمک میکند.
مواردی که باید هنگام بازی های کلاسی در آن احتیاط کنید؟
باید بدانید که هدف از انجام این بازی های کلاسی این است که همه سرگرم شوند و لحظات خوبی را با هم سپری کنند. تعیین قوانین و مرز در بازی های کلاسی دبستانه میتواند بازی را چالش برانگیز تر کرده و به تقویت طیف وسیعی از تواناییها کمک کند. قبل از انجام بازی باید مطمئن شود که تمام کودکان در بهترین حالت ممکن با هم بازی میکنند و قوانین بازی را درک کرده و به آن عمل میکنند.
از ترغیب کودکان به رقابتهای سنگین میان همبازیها خودداری کنید و سعی کنید رقابتی سبک و بامزه ایجاد کنید تا از سرخوردگی کودکان بعد از بازی جلوگیری شود.
محیط انجام بازی های کلاسی را ایمن کنید. از این رو بهتر است برای محل بازی از فومهای نرم استفاده کنید و فضا را تا حد امکان خلوت کنید.
برای آمادگی جسمانی بیشتر و افزایش اعتماد به نفس، بهتر است که بازی های کلاسی جذاب را در فضای باز انجام دهید. ممکن است فضای بیرون کمی چالش بر انگیز باشد اما با ایجاد محیطی امن در فضای خارجی میتوانید یادگیری کودکان را افزایش دهید.
حتماً در مراحل ابتدایی، به کودکان در مورد ایمنی آموزش دهید. مواردی مانند ایمنی جاده، خودداری از قبول درخواست از افراد غریبه و… را به طور کامل برای کودکان شرح دهید و مطمئن شوید که میدانند چگونه در شرایط بهترین تصمیم را بگیرند. همچنین به کودکان بیاموزید که هل دادن همبازیها یا ازدحام میتواند خطرناک باشد.
کودکان همیشه دوست دارند محدودیتهای خود را در زمین بازی آزمایش کنند. از این رو نیاز است که مربی یا خانواده در فاصله ای مطمئن نظاره گر کودکان بوده و آنها را کنترل کنند تا در موقعیتهای خطرناک قرار نگیرند.
معرفی چند بازی کودکانه در کلاس
در این بخش به معرفی چند تا زا بازی های کودکانه در کلاس پرداختیم که این بازی ها عبارت اند از:
بازی حدس
این نمونه از بازی های کلاسی دبستانه به این صورت است که فردی بازی را شروع کرده و به یک حیوان، میوه یا… فکر میکند. سپس سایر بازیکنان باید سؤالاتی بپرسند که فقط جواب بله یا خیر داشته باشد. افراد حق پرسیدن حداکثر 20 سؤال دارند و پس از حدس درست، نفر بعدی بازی را ادامه میدهد.
بازی اشکال هندسی
این مدل بازی های کلاسی جذاب برای کودکان خردسال تر مناسب است. در واقع بازی با اشکال هندسی از روشهای مؤثر تقویت اعتماد به نفس در کودکان خردسال است. کودکان را تشویق کنید که اشکال هندسی را ببینند، تشخیص دهند و حدس بزنند و اعتماد به نفس خود را بالا ببرند.
بازی شناخت احساسات
این بازی نیز از سری بازی های کلاسی جذاب برای کودکان خردسال است. در این بازی با استفاده از کارتهای دیدآموز، مهارت تقویت شناخت احساسات و حالات چهره در کودک تقویت می گردد.
بازی تلفن
این بازی از بامزه ترین بازی های کلاسی است. این بازی با فردی شروع میشود که یک شیء خاص در ذهن خود انتخاب کرده و سپس خیلی آرام در گوش نفر بعدی زمزمه میکند. این بازی تا جایی ادامه مییابد که کلمه موردنظر با تمام افراد به اشتراک گذاشته شود و نفر آخر کلمه را بیان میکند که معمولاً با کلمه اصلی بسیار متفاوت است.
بازی خانه مادربزرگ
بازی خانه مادر بزرگ از مهیج ترین بازی های کلاسی است. در این بازی فردی با گفتن جمله من به خانه مادر بزرگ میروم و… بازی را شروع میکند. بقیه افراد باید این جمله را با سایر حروف الفبا به ترتیب ادامه دهند، به این صورت که نفر بعد جمله ای با الف شروع میکند، من به خانه مادربزرگ میروم و ا… و نفر بعد: من به خانه مادربزرگ میروم و ب… .
بازی الفبا
این بازی با انتخاب موضوع شروع میشود. به عنوان مثال فردی موضوع غذا را انتخاب میکند. سایر افراد باید به ترتیب غذایی با حروف الفبا بگویند. به عنوان مثال: آلو اسفناج، بورانی، پیتزا،… .
تئاتر عروسکی
بچهها به خصوص بچههای خردسال به نمایشهای عروسکی بسیار علاقه مند اند. آنها دوست دارند که داستان های معروف و ساده مانند شنگول و منگول، کدو قلقله زن و… به تصویر کشیده شوند. بهتر است از این نوع بازی های کلاسی دبستانه برای کودکان برنامه ریزی کنید و اوقات خوشی برای آنها ایجاد کنید.
بازی های نقش آفرینی
کودکان عاشق بازی کردن نقش بزرگترها هستند. به عنوان مثال کودکی که به دندانپزشکی علاقه دارد، با اشتیاق با اسباب بازی های خود یک مطب دندانپزشکی میسازد و به معاینه افراد میپردازد.
بازی گنج
این بازی یکی از بازی های کلاسی پویا برای کودکان بوده و حس کنجکاوی آنها را به خوبی بر میانگیزد. در این بازی باید اشیاء کوچک را در شن، برف یا… دفن کنید و بچهها را به پیدا کردن آن تشویق کنید. میتوانید در فصلهای مختلف درباره اشیاء مخصوص آن فصل این بازی را انجام دهید، به عنوان مثال از نمادها و میوههای مخصوص هر فصل استفاده کنید.
بازی چراغ راهنمایی
شاید خودتان نیز در بچگی این مدل از بازی های کلاسی را انجام داده باشید. در این بازی با پخش کردن موسیقی از بچهها بخواهید که در محیط رانندگی کنند و صدای بوق و موتور ماشین را اجرا و وانمود کنند که ماشین، کامیون و دوچرخه هستند. سپس با استفاده از دایرههایی به رنگهای چراغ راهنمایی، هر چند دقیقه یک بار یک دایره را بالا نگه دارید و سوت بزنید و به عنوان مثال بگویید: ایست، چراغ قرمز شد «» برو، برو، چراغ سبز شد «» آهسته، چراغ زرد شد و بچهها مطابق با رنگها عمل کنند. سپس در پایان بازی از بچهها بخواهید که وسیله های نقلیه خود را به طور منظم در مکانی مناسب پارک کنند.
طناب بازی
حتی کودکان خردسال نیز میتوانند از طناب بازی لذت ببرند. کودکان از سن 4 سالگی میتوانند شروع به یادگیری طناب بازی کنید. برای این کار از طناب بر روی زمین شروع کنید و آن را تکان دهید و به کودکان بگویید از روی ماری که تکان می خورد بپرند و همزمان طناب را به آرامی به جلو و عقب بچرخانید. اگر فردی دیگری برای گرفتن سمت دیگر طناب نبود میتوانید آن را به صندلی یا… ببندید.
بازی مجسمه
این بازی شبیه صندلی بازی است، با این تفاوت که در این بازی به صندلی نیازی نیست. در این بازی موسیقی پخش کنید و بچهها با موسیقی تا زمانی که متوقف شود می رقصند. با قطع شدن موسیقی، بچهها در هر موقعیتی که بودند به اصطلاح منجمد و مجسمه می شوند. به تدریج روند پخش و توقف آهنگ را سریع تیر کنید.
جمع بندی
لحظات روزمره زندگی کودکان، زمانهای ارزشمندی برای یادگیری فعالیت های تعاملی و تقویت مهارتهای زندگی است. بسیاری راه های سرگرم کننده برای تبدیل این لحظات به موقعیت یادگیری وجود دارد که در این مقاله سعی داشتیم به برخی از آنها بپردازیم. با شنیدن جمله «من حوصلهام سر رفته» بسیار گزینههای سرگرم کننده مانند انجام بازی های کلاسی وجود دارد که در آن هم کودکان و هم بزرگسالان از انجام فعالیت لذت خواهند برد.
انجام بازی های کلاسی در نهایت منجر به ساعتها خنده و سرگرمی شده و برای فعالیت در مدرسه و مهد کودک، گزینه ای عالی هستند. خانه بازی بالونیا واقع در تهران با ارائه بهترین امکانات برای بازی های کلاسی جذاب امکان رشد و تقویت مهارتهای یادگیری را برای کودکان شما فراهم میکنند. برای آشنایی بیشتر با مجموعه بالونیا میتوانید از سایت مجموعه بازدید کنید یا با مشاوران بالونیا تماس بگیرید.